Etli sarma, en az zeytinyağlı sarma kadar lezzetli bir yaprak sarma tarifi olmakla beraber, tek farkı içinin etiyle zenginleşmesidir.
Leziz bir etli yaprak sarması tarifine var mısınız sevgili tarif kurdu ailesi?
Eğer sizde etsiz sarma mı yenir diyenlerdenseniz hadi buyrun etli yaprak sarması tarifine.
Etli Yaprak Sarma Tarifi
Etli yaprak sarma tarifi için, salamura yaprakları, sıcak su dolu bir tencerede 10 dakika kadar kaynatalım. Ara sıra yaprakları ters yüz edelim ki iki tarafı da kaynasın. Yaprakları haşladığınız suyu süzün.
Yaprakları yırtmadan sap kısımlarını kesin ve soğuk suda duruladıktan sonra süzdürün. Sıra geldi iç harcı hazırlamaya.
Öncelikle soğanları, maydanozu ve dereotunu bir güzel doğrayıp, iç harcımızı koyacağımız kaba alalım. Sonra sırayla domates ve biber salçasını ilave edelim.
Arkasından baharatları yani naneyi, kimyonu, kırmızı toz biberi, tuzu ve karabiberi sırayla ilave edelim.
İyice karıştırdıktan sonra yıkayıp süzdüğümüz pirinci ekleyelim.
Kıymasını, yağını ve domates sosunu da ilave ettikten sonra tekrardan iyice karıştıralım ve işte iç harcımız hazır. Geriye sarması kaldı.
Salamura yaprakları, damarlı kısımları üste gelecek şekilde açalım.
Yaprakların içine iç harcı koyalım ve kenarlarda boşluk bırakacak şekilde yayalım.
Yaprağın kenarda kalan kısımlarını ortaya doğru katlayıp, sarmaları rulo şeklinde saralım. Bütün yapraklara aynı işlemi uygulayalım.
Sarma işlemini de yaptıktan sonra derin bir tencereye dibine doğradığımız maydanozun saplarını koyalım ki dibi tutmasın.
Sarmaları tencereye güzelce dizelim ve sarmanın suyunu koyabileceğimiz büyüklükte bir boşluk bırakalım.
Sarmanın suyunu da koyduktan sonra üzerine düz bir porselen tabak kapatalım sarmanın dağılmaması için ve tencerenin kapağını da kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Eğer komşuları güne çağırdıysanız ve sarmadan sonra yanına birde güzel susamlı kurabiye ikram etmek isterseniz tarifimize bakabilirsiniz.
Doğradığımız maydanozla dereotunu da soğanlara ilave edelim.
Önce bir yemek kaşığı domates salçası ekleyelim.
Daha sonrada 1.5 yemek kaşığı biber salçamızı koyalım.
Naneyi ilave edelim.
Kimyonu ekleyelim.
Kırmızı toz biberimizi koyalım.
Tuzunu ölçülü şekilde salçanın tuz oranına bağlı olarak ekleyelim.
Karabiberini de ilave edelim.
Pirinçleri güzelce bir kaba alıp yıkayalım ve suyunu süzelim.
İç harcımızı iyice karıştırdıktan sonra kıymayı ilave edelim.
Sıvı yağı da koyalım.
Pirinçleri ilave edelim.
Ve bir güzel karıştıralım iç harcımızı.
Domates sosunu da ilave edelim.İsteyen domates kullanabilir.
Sarmaları güzelce sarıp tencereye alalım.Suyunu da koyduktan sonra üzerine porselen bir tabak kapatıp,kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Etli sarmalar hazır.
Servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.
Etli Yaprak Sarma Tarifi Detayları
Yaprak sarma tarifi için doğradığınız maydanozun saplarını atmayın. Tencerenin içine sarmaları koymadan önce tabana yerleştirin ki hem saplar araya gitmesin hem de sarmanın her ihtimale karşı dibi tutmasın.
Bizim kullandığımız salçalar ev yapımı ve tuzlu bir salça olduğu için, tuzunu ölçülü koyduk. Evlerinizdeki kullandığınız salçaların tuz oranına bağlı olarak tuzunu muhakkak tadarak ve ölçülü şekilde ilave edin iç harca.
Yaprak çok olduğu için pirinci de fazla kullandık ve bolca bir iç harç elde ettik. Sizler yaprak oranınıza göre ayarlayın pirincinizi muhakkak. Burada ölçüsünü vereceğim.250 gram yaprağa 1 su bardağı pirinç,500 gram yaprağa 2 su bardağı pirinç,1 kg yaprağa 4 su bardağı pirinç,1.5 kg yaprağa da 6 su bardağı pirinç şeklinde ölçüsünü ayarlayabilirsiniz.
Domates konserve sosu olduğu için domates koymak yerine sostan kullandık. Fakat sos kullanmak istemeyenler bunun yerine 4 adet orta boy domates kullanabilirler.
Son olarak size yaprağın salamura olan şekli ile tarifi verdim fakat biz yine kendi kurmuş olduğumuz konserve yapraktan kullandık aslında bu tarifte. Bunu herkes yapmadığı için salamurayı tercih edenler de fazlaca olduğu için tarifi salamura yaprak üzerinden verdik. Fakat denemek isteyenlere burada konserve yapraktan kısaca bahsedeyim.
Konserve yaprağı salamuradan ayıran en belirgin özellik, yaprakları tuzlu suya basmıyor oluşumuz. Tek yapmanız gereken yaprakların sapını ayıklayıp, güzelce yıkayıp süzdürmek ve üst üste koyup dizerek cam kavanoza ağzına kadar doldurarak kavanozun kapağını suda kaynatıp ağzını sıkıca kapatmak ve ters çevirip bir gün boyunca bekletmek. Kapakta herhangi bir sızıntı olmazsa konserve yaprak hazır demektir. Kullanacağınız da ise sıcak suda yaprağın durumuna göre haşlamanız yeterli olacaktır. Saplarının önceden ayıklanmasından dolayı daha pratik oluyor aslında. En önemlisi konserve yaprağı açtıktan sonra muhakkak kavanozdaki kalan yaprağı buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası